CZARNE CIASTO - CZEKOLADOWO JAGODOWE
Mam czasem takie dni, w których nachodzi mnie ochota na coś czekoladowego, ale wówczas sama czekolada nie wystarcza. Tym razem z pomocą przyszła Nigella. Ciasto samo w sobie w oryginale nie wyglądało zbyt zachęcająco, jednak opis jego niezwykle czekoladowego smaku i wilgotnej lekkości mnie skusił. Użyłam go jednak jako bazy do ciasta z jagodami. Efekt końcowy był piorunujący, ciasto wyszło czarne jak smoła a jego zapach, kwintesencja czekolady przełamana cierpkim zapachem jagód powalał moje zmysły. Połowa ciasta zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Jest to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast czekoladowych jakie spotkałam. Bardzo polecam.
Ilość: mała tortownica 15cm
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 45minut
SKŁADNIKI:
- 100g oleju
- 100g brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 100g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g ciemnego kakao
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Rozgrzewamy piekarnik do 170st i wykładamy tortownicę papierem do pieczenia a jej brzegi smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
2. Jajko ubijamy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i dalej ubijamy mikserem. Ciasto będzie bardzo gęste i lepkie.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy. I wyrównujemy poziom ciasta rozsmarowując je. Ciasto bardzo klei się do łyżki więc warto ją posmarować olejem dzieki temu sprawnie je wyrównamy.
4. Na wierzch ciasta wysypujemy jagody i lekko dociskamy do ciasta.
5. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy ok 40minut do momentu kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka nie będzie oblepiona surowym ciastem można to sprawdzić po 30min.
Smacznego!