Cytrynowy tort bezowy
Na początku chciałabym Was przeprosić za tą długą przerwę, niestety przez długi czas byłam chora i nie dałam rady piec i pisać nowych postów. Wracając do przepisu, mam dla Was propozycję na pyszny cytrynowy tort bezowy, idealny dla miłośników słodko-kwasnych smaków. Tort nie jest za słodki dzięki cytrynowemu kremu. Smak jest rewelacyjny!! Polecam Wam go wypróbować, bardzo Wam przypadnie do gustu :-)
Składniki na blaty bezowe:
- 10 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyzeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyzeczki jasnego winnego octu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie bardzo sztywno i lśniąca. Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć równo na narysowane koła na papierze do pieczenia o śr. 20-23 cm. Piec w 150 stopniach Celsjusza ok. 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Składniki na krem:
- cała porcja domowego Lemon Curd (ok. 1,5 szklanki) lub kupionego
- 300ml śmietanki 36%
- 150g. serka mascarpone
WYkonanie:
Z całej porcji Lemon Curd odłożyć 3 łyżki na dekoracje tortu. Resztę Lemon Curdu wymieszać łyżką z mascarpone. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone z Lemon Curdem i delikatnie i krótko wymieszać. (uwaga, aby nie zważyć kremu).
Wykonanie tortu:
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze lub na dużym talerzu. Rozprowadzić po nim cały krem. Odłożony Lemon Curd przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki zip/strunowej i zrobić małą dziurkę na końcu torebki/rękawa. Z połowy Lemon Curdu zrobić zygzaki na kremie. Przykryć drugim blatem bezowym i zrobić zygzaki z reszty Lemon Curdu.