Cytrynowy makaron z orzechami
Pyszne, szybkie danie o fajnym cytrynowym posmaku. W sam raz dla biegaczy :-) ale nie tylko. Można wykorzystać pozostały z innego obiadu makaron (będzie jeszcze szybciej).
Składniki:
- makaron razowy świderki - ok 3 szklanki ugotowanego,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki pokrojonych i podprażonych orzechów ziemnych,
- kilka łyżek natki pietruszki,
- ostra papryka,
- olej,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Rozgrzać olej, podsmażyć na nim przez chwilę skórkę z cytryny z odrobiną soli, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pokrojoną ostrą paprykę (ilość w zależności od preferencji smakowych) i makaron, dokładnie wymieszać. Smażyć aż makaron będzie gorący, pod koniec dodać podprażone na suchej patelni orzechy, przyprawić do smaku.
Danie jest ożywcze i pyszne :-)
Smacznego!!!
Danie inspirowane przepisem Maryli Musidłowskiej, w jej wersji były orzechy makadamia i pecan, jednak one bardzo by podniosły cenę dania a fistaszki się bardzo dobrze sprawdziły :-)