Cytrynowe rafaello na herbatnikach

Cytrynowe rafaello na herbatnikach to wiosenna wersja tego pysznego i prostego ciasta. Warstwy kremu cytrynowego lemon curd oraz lekki krem budyniowy przełożone herbatnikami i oprószone wiórkami kokosowymi.

Ciasto jest inspirowane słynnymi pralinkami, które TUTAJ znajdziesz w wersji domowej.

Cytrynowe rafaello to połączenie słodko-kwaśnych warstw, dzięki czemu deser jest orzeźwiający i ma fajnie podkręcony smak.

Lemon curd możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Cytrynowe rafaello na herbatnikach powinno być minimum całą noc w lodówce, aby herbatniki zmiękły i warstwy ładnie stężały.

Przepyszne, lekkie ciasto idealne dla osób, które uwielbiają desery o kontrastowych smakach.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na rafaello.

Zdjęcie - Cytrynowe rafaello na herbatnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CYTRYNOWE RAFAELLO NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

  • 3 jajka, duże
  • 4 żółtka, duże
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 170 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 duże opakowania herbatników, maślanych
  • ok. 200 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników.
Jajka i żółtka miksujemy razem z cukrami w garnuszku. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn oraz wymieszaną z wodą mąkę. Na najmniejszym ogniu cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęstą (ok. 10-15min.) Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie połowę masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
800 ml mleka gotujemy razem z cukrami i szczyptą soli. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy mieszaninę mleczną, ponownie przekładamy na nieduży ogień i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy wierzch folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec likier. Gotowy krem wykładamy tak, aby powstały trzy warstwy kremu pomiędzy herbatnikami. Na koniec smarujemy ostatnią częścią kremu cytrynowego i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Cytrynowe rafaello na herbatnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Ciasto babie lato
3

Ciasto babie lato

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu