Cytrynowe placuszki twarogowe
Delikatne placuszki cytrynowe przygotowane na bazie twarogu, są lekkie i puszyste. Kiedy jest na to czas przygotowuje je w sobotę czy niedzielę specjalnie dla dzieci które je uwielbiają z różnymi dodatkami owocowymi lub śmietaną. A to jedyny sposób który zostanie zjedzony pod postacią twarogu:-) Polecam
- 500 g twarogu
- 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 jajka (118g)
- 50 ml drobnego cukru
- 250 ml mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
ponadto
- cream fresh
- cukier puder
Do miski przekładam wszystkie składniki i miksuję do połączenia składników. Następnie rozgrzewam patelnie z odrobiną tłuszczu i kładę po łyżce na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu i przewracać łopatką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać 1-2 łyżki mąki. Przekładam na ręczniki papierowe aby odsączyć je z tłuszczu a następnie na przełożyć na talerz i podawać z posypane cukrem pudrem z cream fresh , owocami lub dżemem.
Smacznego