Cytrynowe placuszki twarogowe

Cytrynowe placuszki twarogowe

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne placuszki cytrynowe przygotowane na bazie twarogu, są lekkie i puszyste. Kiedy jest na to czas przygotowuje je w sobotę czy niedzielę specjalnie dla dzieci które je uwielbiają z różnymi dodatkami owocowymi lub śmietaną. A to jedyny sposób który zostanie zjedzony pod postacią twarogu:-) Polecam

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 jajka (118g)
  • 50 ml drobnego cukru
  • 250 ml mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

ponadto

  • cream fresh
  • cukier puder 

Do miski przekładam wszystkie składniki i miksuję do połączenia składników. Następnie rozgrzewam patelnie z odrobiną tłuszczu i kładę po łyżce na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu i przewracać łopatką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać 1-2 łyżki mąki. Przekładam na ręczniki papierowe aby odsączyć je z tłuszczu a następnie na przełożyć na talerz i podawać z posypane cukrem pudrem z cream fresh , owocami lub dżemem. 

Smacznego

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowe placuszki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów