Cytrynowe muffiny z borówkami
Idealne letnie muffiny, które świetnie sprawdzą się na pikniki i wszelkie imprezy :) Wilgotne, lekko cytrynowe i z dużą ilością borówek - naprawdę są wspaniałe. Skórkę cytrynową w przepisie można spokojnie zastąpić ekstraktem waniliowym lub nasionami z laski wanilii. Bardzo prosty przepis do którego nie potrzebujemy miksera więc warto spróbować :) Polecam, bo są przepyszne!
Składniki na 12 muffinów:
- 350g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- porządna szczypta soli
- 200g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- skórka z połowy cytryny (lub ekstrakt/nasiona z laski wanilii)
- 250g borówek amerykańskich
- 2 łyżki brązowego cukru na wierzch babeczek
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier i sól. W mniejszej misce mieszamy jajka, olej, maślankę i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. W połowie mieszania dodajemy 3/4 umytych i osuszonych borówek. Masy na muffiny nie wolno mieszać za długo, bo wtedy wyjdą nam twarde i zbite muffiny.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i pokrywamy bułką tartą. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i na wierzch układamy kilka borówek i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka, po upieczeniu zostawiamy je jeszcze chwile w formie dopiero po 15 minutach wyjmujemy i je i odstawiamy np. na kratkę do wystudzenia. Gotowe!