Cytrynowe muffiny z borówkami

Cytrynowe muffiny z borówkami
Zdjęcie - Cytrynowe muffiny z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealne letnie muffiny, które świetnie sprawdzą się na pikniki i wszelkie imprezy :) Wilgotne, lekko cytrynowe i z dużą ilością borówek - naprawdę są wspaniałe. Skórkę cytrynową w przepisie można spokojnie zastąpić ekstraktem waniliowym lub nasionami z laski wanilii. Bardzo prosty przepis do którego nie potrzebujemy miksera więc warto spróbować :) Polecam, bo są przepyszne!

Składniki na 12 muffinów:


  • 350g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • porządna szczypta soli
  • 200g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka z połowy cytryny (lub ekstrakt/nasiona z laski wanilii)
  • 250g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki brązowego cukru na wierzch babeczek
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier i sól. W mniejszej misce mieszamy jajka, olej, maślankę i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. W połowie mieszania dodajemy 3/4 umytych i osuszonych borówek. Masy na muffiny nie wolno mieszać za długo, bo wtedy wyjdą nam twarde i zbite muffiny.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i pokrywamy bułką tartą. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i na wierzch układamy kilka borówek i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka, po upieczeniu zostawiamy je jeszcze chwile w formie dopiero po 15 minutach wyjmujemy i je i odstawiamy np. na kratkę do wystudzenia. Gotowe!

Kategorie przepisów