Cytrynowe muffinki II

Cytrynowe muffinki II

Upał. Co roku orientuję się, że upał to nie dla mnie. Zwłaszcza gdy siedzę w Warszawie. Z każdym wykonanym ruchem swego ciała, czuję jak ubranie przykleja mi się do pleców i od razu mam ochotę wskoczyć pod prysznic. Tylko, że prysznic nie może trwać 24h na dobę. Szkoda. Ja bym wytrywała, stałabym pod słuchawką prysznica i delektowała się zimną wodą. No ale jest rodzina i trzeba się nią zajać.

Oj nie zrozumcie mnie źle. Ja lubię lato. Ja lubię jak jest gorąco. Ale niestety z każdym dniem upałów, czuję że zbliżam się do sesji migrenowej…oj..oj..oj:/

W takie dni nie chce mi się nic gotować – nic ciepłego! Tylko jeść tylko zimne rzeczy a do tego otaczać się rzeczami kwaśnymi. Porzeczką, cytryną, …

A co zrobić, gdy nagle wpadają goście i pragną coś słodkiego..i przy okazji mówią, że zimny sernik to jednak już nie chcą?

Gdy masz Malucha na karku..proponuję muffinki:) Aniu..przyznam się, że jakoś coraz częściej goszczą u mnie ten wymysł anglosaski:))

Muffinki cytrynowe w wersji zdrowszej

Przepis ten znalazłam w genialnym dodatku Faktów. Jest to książka z Kupcem w tle. Typowy przepis na muffinki jest wzbogacony otrębami owsianymi – czyli dodatkowym źródłem błonnika. A jak wiemy, błonnik jest drogocenny w diecie dla osób, którzy chcą jeść zdrowo.., smacznie oraz trochę schudnąć. Zjesz jeden muffinek, wystarczy:)

Zdjęcie - Cytrynowe muffinki II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki otrębów owsianych

1 jajko

2/3 szklanki cukru

szczypta soli,

1 cytryna

100 ml maślanki, ja dałam jogurtu

4 dag masła

łyżeczka sody,

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do dekoracji zrobiłam już z własnego przepisu:

1/2 mascarpone

2 łyżki śmietany

cukier waniliowy

porzeczki

1. Masło roztopić.

2. Następnie połączyć wszystkie suche składniki: mąka, cukier, otręby, skórkę z cytryny (uprzednio umytą i spażoną), proszek do pieczenia, soda, sól

3. W osobnej miscce połączyć roztrzepane jajko plus sok z cytryny, jogurt

4. Suche wrzucić do mokrych, zamieszać

5. Wyłożyć papilotki ciastem, piec w temperaturze 200 stopni tak by były złocistobrązowe

6. Krem zrobić następująco: miksować mascarpone na bardzo wolnych obrotach, dodać śmietanę i cukier. Masa ma być gęsta ale dająca się rozmarować.

7. Gdy muffinki są gotowe, położyc kleks ma masy mascarpone ze śmietaną, udekorować umytymi czarnymi porzeczkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Cytrynowe muffinki II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ps. jeśli ktoś rozpozna papilotki..to ciiiii:))))

Kategorie przepisów