Cytrynowe muffinki z białą czekoladą

Cytrynowe muffinki z białą czekoladą
Obłędnie pyszne. Uwielbiam cytrynowe wypieki, więc od początku wiedziałam, że te muffinki przypadną mi do gustu, ale nie przypuszczałam, że aż tak ;) Nadzienie z białej czekolady, ku mojemu lekkiemu zdziwieniu, skarmelizowało się podczas pieczenia i przez to stało się jeszcze bardziej smakowite.

Zdjęcie - Cytrynowe muffinki z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CYTRYNOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1 duże jajko,
1/3 szklanki oleju,
1 cytryna,
tabliczka białej czekolady

W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki razem ze skórką otartą z cytryny. W drugiej zmiksować mleko, jajko, olej i sok wyciśnięty z cytryny (powinno go być ok. 6 łyżek). Składniki suche przesypać do mokrych, wymieszać wszystko razem łyżką.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać po łyżce ciasta, kostce czekolady i przykrywać kolejną łyżką ciasta (do wysokości trochę więcej jak ¾ foremki).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

(przepis od sreberko80)

Zdjęcie - Cytrynowe muffinki z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów