Cytrynowe faworki na winie

Cytrynowe faworki na winie

Zdjęcie - Cytrynowe faworki na winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe faworki na winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe faworki na winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe faworki na winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowe faworki na winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 125 ml białego wina
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 l oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 100 g cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtka, cukier, sól oraz wino. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

 

Schłodzone ciasto bardzo cienko wałkujemy. Możemy zrobić to za pomocą maszynki do makaronu.

 

Ciasto tniemy na trójkąty.

 

Oliwiera rozgrzewamy w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni C.

 

Na rozgrzanym oleju smażymy faworki na złoty kolor.

 

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów