Cytrynowe faworki na winie
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 125 ml białego wina
- 10 g cukru
- szczypta soli
- 1 l oleju Oliwier z oliwą z oliwek
- 100 g cukru pudru do oprószenia
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtka, cukier, sól oraz wino. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto bardzo cienko wałkujemy. Możemy zrobić to za pomocą maszynki do makaronu.
Ciasto tniemy na trójkąty.
Oliwiera rozgrzewamy w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni C.
Na rozgrzanym oleju smażymy faworki na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl