Cytrynowe babeczki

Już prawie Wielkanoc :) a na naszym stole będą się pięknie prezentowały cytrynowe babeczki :) Przepis z książki Rachel Allen "Bake"
Składniki na 12 babeczek:
Propozycja dekoracji
Nagrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Możesz użyć ładnych, kolorowych ponieważ masa jest jasna i po upieczeniu wzorek będzie nadal widoczny.
Do misy miksera włóż masło, przez chwilę ucieraj dodaj cukier ekstrakt cytrynowy i ucieraj aż masa będzie puszysta. Stopniowo dodawaj ubite np. widelcem jajka. Wmieszaj do masy mąkę i proszek do pieczenia. Łyżkami przełóż do papilotek. Piecz około 20 min. Sprawdzaj wykałaczką czy masa w środku jest upieczona. Jeżeli patyczek jest suchy po wyciągnięciu z babeczki to znaczy, że babeczki są upieczone.Wyjmij z formy i wystudź na kratce. Do dekoracji użyłam jajek czekoladowych w lukrowych skorupkach, rozpuszczonej białej czekolady oraz zielonego gotowego kremu Dr. Oetkera. Krem można zrobić samemu korzystając z przepisu zamieszczonego przy Babeczkach Waniliowych używając zielonego barwnika.
Propozycja dekoracji
Wydrukuj przepis

- 125g masła
- 125g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 2 ubite jajka
- 150g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nagrzej piekarnik do 180C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Możesz użyć ładnych, kolorowych ponieważ masa jest jasna i po upieczeniu wzorek będzie nadal widoczny.
Do misy miksera włóż masło, przez chwilę ucieraj dodaj cukier ekstrakt cytrynowy i ucieraj aż masa będzie puszysta. Stopniowo dodawaj ubite np. widelcem jajka. Wmieszaj do masy mąkę i proszek do pieczenia. Łyżkami przełóż do papilotek. Piecz około 20 min. Sprawdzaj wykałaczką czy masa w środku jest upieczona. Jeżeli patyczek jest suchy po wyciągnięciu z babeczki to znaczy, że babeczki są upieczone.Wyjmij z formy i wystudź na kratce. Do dekoracji użyłam jajek czekoladowych w lukrowych skorupkach, rozpuszczonej białej czekolady oraz zielonego gotowego kremu Dr. Oetkera. Krem można zrobić samemu korzystając z przepisu zamieszczonego przy Babeczkach Waniliowych używając zielonego barwnika.

Wydrukuj przepis