Cytrynowe babeczki pod cukrową skorupką



- 175g miękkiego masła lub margaryny
- 175g cukru golden caster (można zastąpić zwykłym białym)
- 175g samorosnącej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki lemon curd (oryginalnie były 3)
Wrzuć wszytskie składniki oprócz lemon curd do misy miksera i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj lemon curd i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Zanim wyjmiesz z piekarnika nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy wyjmij babeczki i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Kiedy babeczki będą jeszcze w piekarniku przygotuj cukrową skorupkę.
Składniki na cukrową skorupkę:
- 100g cukru
- świeżo starta skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
Kiedy babeczki będą już upieczone, jeszcze ciepłe, rozsamruj cukrowo - cytrynowy syrop na wierzchu każdej. Zostaw do wystudzenia. W czasie studzenia cukier utworzy cieniutką, chrupiącą skorupkę na wierzchu każdej babeczki. Poczekaj więc aż babeczi wystygną i ... smacznego :)

