Cytrynowa babka jogurtowa
Pyszna babka jogurtowa, pięknie pachnąca cytryną i wanilią. Dość słodka - następnym razem upiekłabym ją z mniejszą ilością cukru. Trochę się bałam, że babka nie urośnie, więc dodałam do ciasta pół łyżeczki proszku do pieczenia (tak na wszelki wypadek).
przepis z książki "Nigellissima" N.Lawson
Składniki :
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju + trochę do natłuszczenia foremki
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 250 g drobnego cukru
- 175 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej lub 75 g kukurydzianej
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (mój dodatek)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić.
Do miski włożyć żółtka, dodać jogurt i cukier. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cieniutką strużką olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową.
Do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie gumową łopatką. Następnie porcjami dodawać ubitą pianę, delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Ciasto wlać do natłuszczonej formy babkowej z kominkiem o średnicy 22cm lub tortownicy o średnicy 22-23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-35 minut lub do suchego patyczka [piekłam w tortownicy Ø22cm przez ok.65 minut]. Upieczone ciasto powinno odstawać od ścianek formy.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w formie na 10 minut, następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.