Cytrynka
Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, wlewamy ocet i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Pianka:
- 500 ml śmietany 30%
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 220 ml gorącej wody
- 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodajemy serek i miksujemy. Cienką strużką wlewamy przestudzoną galaretkę i odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Lemon curd:
- 2 jaja
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml)
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
Roztrzepujemy jaja i żółtka z cukrem, a następnie miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy.
Dodatkowo:
- ok 35 herbatników
- gorzka czekolada do posypania
Na ostudzony biszkopt wykładamy 2/3 cytrynowej pianki, a na piankę układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy lemon curd i układamy kolejną warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy pozostałą cytrynową piankę i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.