Cynamonowy keks z jabłkami
przepis:
..
2 szklanki mąki
7 płaskich łyżek masła lub margaryny
7 czubatych łyżek cukru
1 jabłko
3 jajka
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
sok z cytryny
Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłka pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli.
Kolejno dodawać jajka.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Całość dokładnie utrzeć.
Na koniec dodać cynamon i pokrojone jabłko.
Ciasto przełożyć do formy keksowej i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 60 min. w temperaturze 175 C.