Cynamonowe muffiny ze ślwkami

Cynamonowe muffiny ze ślwkami

Zdjęcie - Cynamonowe muffiny ze ślwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Śliwki, jabłka, soczyste gruszki i niepozorne brzoskwinie tyle tego w tym roku w naszym sadzie, wszystko pyszne i aż się prosi, aby zamienić w coś pysznego. Z jabłek i gruszek wyciskamy codziennie soki czasem z marchewką, czasem z brzoskwiniami, całe szczęście moja poczciwa wyciskarka daje sobie z nimi świetnie radę. Na weekend była szarlotka i pyszne ciasto z malinami, na które przepis już niebawem Wam wrzucę, a w ubiegłym tygodniu przygotowałam pyszne, pachnące cynamonem muffiny ze śliwkami, były takie dobre i długo pozostały świeże, że muszę mieć ten przepis tutaj choćby dla siebie.

 

Składniki (na ok 12 babeczek):

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (polecam tą od Skworcu.pl)
  • 100 g ksylitolu (możecie zastąpić cukrem lub innym dowolnym słodzidłem)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju (użyłam kokosowego, ale rzepakowy także będzie ok)
  • kilka śliwek

Jeśli nie macie mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej możecie użyć mąki pszennej.

Wszystkie suche składniki (mąki, ksylitol, sól, sodę, cynamon) mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy do suchych składników i mieszkamy do połączenia. Masę przelewamy do papilotek lub silikonowych foremek do muffinek (polecam te) tak do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek połówki śliwek. (Możecie je pokroić i wymieszać z ciastem).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 25 minut

Smacznego


Zdjęcie - Cynamonowe muffiny ze ślwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cynamonowe muffiny ze ślwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów