Cynamonki
Jeśli szukacie najlepszego, jesiennego wypieku, oto przed Wami pyszne, mięciutkie i puszyste, drożdżowe bułeczki z cynamonem! Są super słodkie! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym i cynamonem! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu w towarzystwie kubka dobrej kawy!
Składaniki na Cynamonki:
Zaczyn :
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml mleka
Ciasto :
300 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
60 g roztopionego masła
Nadzienie :
60 g roztopionego masła
100 g drobnego cukru
1 ½ łyżki cynamonu
Lukier :
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Jak zrobić cynamonki?
Przygotować zaczyn : w miseczce wymieszać rozkruszone drożdże, cukier i letnie mleko. Odstawić na 10-15 minut.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, roztopione masło i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski (miskę zakryć folią spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm.
Rozpuścić masło. Wymieszać cukier z cynamonem. Rozwałkowane ciasto posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 8 równych kawałków. Każdy z nich ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (cynamonki powinny wyraźnie zwiększyć swoją objętość).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do przestudzenia.
Przygotować lukier : dokładnie wymieszać cukier puder z gorącą wodą i polać nim bułeczki. Jeśli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki, dosypać cukru pudru.