Cynamonki

Cynamonki

 

Jeśli szukacie najlepszego, jesiennego wypieku, oto przed Wami pyszne, mięciutkie i puszyste, drożdżowe bułeczki z cynamonem! Są super słodkie! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym i cynamonem! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu w towarzystwie kubka dobrej kawy!

 

 

Zdjęcie - Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składaniki na Cynamonki:

Zaczyn :

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

125 ml mleka

 

Ciasto :

300 g mąki pszennej

50 g cukru

1 jajko

60 g roztopionego masła

 

Nadzienie :

60 g roztopionego masła

100 g drobnego cukru

1 ½ łyżki cynamonu

 

Lukier :

2/3 szklanki cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

 

Jak zrobić cynamonki?

Przygotować zaczyn : w miseczce wymieszać rozkruszone drożdże, cukier i letnie mleko. Odstawić na 10-15 minut.

 

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajko, roztopione masło i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski (miskę zakryć folią spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm.

 

Rozpuścić masło. Wymieszać cukier z cynamonem. Rozwałkowane ciasto posmarować za pomocą pędzelka masłem, następnie równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 8 równych kawałków. Każdy z nich ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (cynamonki powinny wyraźnie zwiększyć swoją objętość).

 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do przestudzenia.

 

Przygotować lukier : dokładnie wymieszać cukier puder z gorącą wodą i polać nim bułeczki. Jeśli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki, dosypać cukru pudru.

 

Kategorie przepisów