Cynamonki

Cynamonki

Zdjęcie - Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdradzić Wam sekret drożdżowego ciasta? To żadna wiedza tajemna, wystarczy się go nie bać i obdarzyć troską, sercem i odrobiną cierpliwości, a na pewno pięknie wyrośnie i swym aromatem wypełni cały dom, zwłaszcza jeśli to będą drożdżowe cynamonki, a te z dzisiejszego przepisu są przepyszne.

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki (600 g) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mąki i ciepłym (nie gorącym mlekiem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  • 80 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 1 cm i smarujemy go nadzieniem, a następnie zwijamy jak roladę, którą następnie kroimy na plastry ok 2 cm grubości. Te ''plastry" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, a potem smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok 10 minut w 200 st. C

Zdjęcie - Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów