Cynamonki
Zdradzić Wam sekret drożdżowego ciasta? To żadna wiedza tajemna, wystarczy się go nie bać i obdarzyć troską, sercem i odrobiną cierpliwości, a na pewno pięknie wyrośnie i swym aromatem wypełni cały dom, zwłaszcza jeśli to będą drożdżowe cynamonki, a te z dzisiejszego przepisu są przepyszne.
Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki (600 g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mąki i ciepłym (nie gorącym mlekiem) i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- 80 g masła
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 1 cm i smarujemy go nadzieniem, a następnie zwijamy jak roladę, którą następnie kroimy na plastry ok 2 cm grubości. Te ''plastry" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, a potem smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok 10 minut w 200 st. C