Cynamonki z karmelem

Amerykańskie  bułeczki cynamonowe, zwane popularnie Cynamonkami. Rozkoszne w smaku z nutą swieżo zmielonego cynamonu z koryntkami.

Nie sposób im się oprzeć, po każdym kęsie smakują jeszcze lepiej.

Tradycyjne ” Cinnamon rolls” polane obficie złocistym karmelem, imponujące w smaku. Prawdziwa słodycz w doskonałym wydaniu.

Zdjęcie - Cynamonki z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej lub tortowej
  • 50 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
  • 280 ml letniego mleka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 65 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

oraz:

  • 65 g roztopionego masła
  • 160 g cukru brązowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 80 g koryntek lub rodzynek
  • 200 g gotowego karmelu

Zdjęcie - Cynamonki z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonki z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże.
  3. Mleko z masłem zagotować i wystudzić do temp. pokojowej, następnie dodać do składników.
  4. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto przez 5 minut do otrzymania jednolitego ciasta.
  5. Przełożyć do natłuszczonej miski przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
  7. Każdą cienko rozwałkować na prostokąt.
  8. Posmarować roztopionym, letnim masłem.
  9. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać dwa prostokąty oraz posypać rodzynkami, wcześniej namoczonymi przez 20 minut i odsączonymi z wody.
  10. Zwijać ciasto od dłuższego boku, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
  11. Dużą formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
  12. Wyłożyć w odstępach pokrojone cynamonki.
  13. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  14. Wierzch bułeczek posmarować lekko rotrzepanym białkiem.
  15. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. C przez 18 minut lub do zarumienienia.
  16. Odstawić do wystudzenia i jeszcze ciepłe polać karmelem lub przed pieczeniem polać karmelem i piec j.w..
  17. Podawać lekko przestudzone, smakują najlepiej.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Cynamonki z karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym

Pulpeciki z piersi kaczki z pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pączki Cynamonki
1

Pączki Cynamonki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak po marokańsku z ryżem

Kurczak po marokańsku z ryżem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Arroz doce - ryż na mleku

Arroz doce - ryż na mleku

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Muffiny jabłkowo-jogurtowe

Muffiny jabłkowo-jogurtowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Róże z jabłkiem i masłem orzechowym

Róże z jabłkiem i masłem orzec…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Muffiny ze śliwkami
1

Muffiny ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Drożdżowe róże serwo - szpinakowe
2

Drożdżowe róże serwo - szpinak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko