Cynamonki z karmelem
Amerykańskie bułeczki cynamonowe, zwane popularnie Cynamonkami. Rozkoszne w smaku z nutą swieżo zmielonego cynamonu z koryntkami.
Nie sposób im się oprzeć, po każdym kęsie smakują jeszcze lepiej.
Tradycyjne ” Cinnamon rolls” polane obficie złocistym karmelem, imponujące w smaku. Prawdziwa słodycz w doskonałym wydaniu.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej lub tortowej
- 50 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
- 280 ml letniego mleka
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 65 g masła
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
oraz:
- 65 g roztopionego masła
- 160 g cukru brązowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 80 g koryntek lub rodzynek
- 200 g gotowego karmelu
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże.
- Mleko z masłem zagotować i wystudzić do temp. pokojowej, następnie dodać do składników.
- Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto przez 5 minut do otrzymania jednolitego ciasta.
- Przełożyć do natłuszczonej miski przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
- Każdą cienko rozwałkować na prostokąt.
- Posmarować roztopionym, letnim masłem.
- Cukier wymieszać z cynamonem i posypać dwa prostokąty oraz posypać rodzynkami, wcześniej namoczonymi przez 20 minut i odsączonymi z wody.
- Zwijać ciasto od dłuższego boku, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
- Dużą formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć w odstępach pokrojone cynamonki.
- Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Wierzch bułeczek posmarować lekko rotrzepanym białkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. C przez 18 minut lub do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia i jeszcze ciepłe polać karmelem lub przed pieczeniem polać karmelem i piec j.w..
- Podawać lekko przestudzone, smakują najlepiej.
Smacznego ?