Cynadry w sosie
Dobrze przyrządzone cynaderki są pyszne! Uwielbiam je na ciepło i na zimno i gdyby nie fakt, że sporo przy nich roboty, jadłabym je nawet raz w tygodniu!
/źródło: "Kuchnia polska. 1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz/
Cynadry w sosie
Składniki:
- 1 kg cynader
- 50 dag cebuli (waga po obraniu)
- olej
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu (może być z koncentratu)
- sól
Nerki moczyć przez kilka godzin, często zmieniając wodę. Następnie bardzo dokładnie oczyszcić je i pokroić w plasterki. włożyć je do garnka i zalać wrzątkiem. Trzymać przez 2 min. na ogniu, odcedzić na sicie. Przełożyć do garnka, ponownie zalać wrzątkiem, zagotować, trzymać przez 2 min. na ogniu. Ugotowane nerki odcedzić i ponownie wrzucić do garnka. zalać wrzącą wodą i gotować przez 5 - 8 minut. Kolejny raz odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i pozostawić do odsączenia. ew. jeśli zachodzi taka potrzeba zalać ponownie wrzątkiem i pogotować 2 mn.
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć ją do garnka i zalać rosołem. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy cebula sie rozpruży, polowę zmiksować na gładko i z powrotem przełożyc do garnka. Nerki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i również dodać do sosu. Gotować, aż mięso będzie kruche. Podawać z kaszą gryczaną na sypko i kiszonym ogórkiem.
Smacznego!