Curry z ryby
Nie jest to może klasyczny ani nawet oryginalny przepis ale moja wariacja na temat curry z ryby.
Na patelni rozgrzewam olej, wsypuję na nią mieszankę curry i garam masala - po 2 łyżeczki mniej więcej - oraz łyżeczkę nasion czarnej gorczycy. Dodaje łyżkę masła ghee. Podsmażam mieszając. Trzeba uważać bo gorczyca rozgrzana za mocno zaczyna strzelać. Dodaję 2 lub 3 listki limonki kaffir. Nastepnie kawałek startego na tarce imbiru i 3 ząbki czosnku - też starte na tarce. Trzeba dobrze wymieszać i uważać, żeby się nie spaliło. Teraz dodaję dużą, pokrojoną dość drobno cebulę i mieszam, podsmażam aż się zeszkli i zmięknie. Następnie dodaję 3 obrane ze skórki pomidory - posiekane w drobne kawałki (można też użyć pomidorów z puszki), podsmażam całość i zmniejszam ogień tak by się poddusiły. Dosalam do smaku i duszę 10 minut pod przykryciem. Następnie dokładam pokrojonej w kawałki białej ryby. Nie mieszam, żeby ryba się nie rozpadła, tylko delikatnie układam rybę w sosie i potrząsam patelnią. Duszę pod przykryciem 10 minut - czasem 15.
No i to wszystko. Doskonałe z białym ryżem basmati :-)