Curry z kurczka/indyka

Curry z kurczka/indyka

Zdjęcie - Curry z kurczka/indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doskonałe curry z kurczaka lub indyka to zależy od was co bardziej lubicie ;-) to doskonałe połączenie curry z mlekiem kokosowym oraz słodką śmietaną. Paprykę chili dodałam odrobinę w proszku ze względu na dzieci ale jeżeli macie świeżą to dodajcie - zaostrzy bardziej smak. Całość jest bardzo delikatne i ma kremową konsystencję. polecam

  • 500 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 250 ml domowego wywaru
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy

ponadto

  • zielenina do posypania

Mięso oczyścić umyć - osuszyć na papierowych ręcznikach. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, papryką i curry w proszku oraz rozgniatamy ząbek czosnku i dodajemy do mięsa - polewamy oliwą i mieszamy - odstawiamy na kilka godzin aby mięso nabrało smaku i aromatu.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, mięso obtaczamy lekko w mące i podsmażamy z obu stron na rumiano - przekładamy do rondla zalewamy mlekiem kokosowym, śmietaną i wywarem - gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje - doprawić pasta curry oraz solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Smacznego
Zdjęcie - Curry z kurczka/indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów