Curry z kurczka/indyka
Doskonałe curry z kurczaka lub indyka to zależy od was co bardziej lubicie ;-) to doskonałe połączenie curry z mlekiem kokosowym oraz słodką śmietaną. Paprykę chili dodałam odrobinę w proszku ze względu na dzieci ale jeżeli macie świeżą to dodajcie - zaostrzy bardziej smak. Całość jest bardzo delikatne i ma kremową konsystencję. polecam
- 500 g fileta z indyka lub kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 250 ml słodkiej śmietany
- 250 ml domowego wywaru
- 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy
ponadto
- zielenina do posypania
Mięso oczyścić umyć - osuszyć na papierowych ręcznikach. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, papryką i curry w proszku oraz rozgniatamy ząbek czosnku i dodajemy do mięsa - polewamy oliwą i mieszamy - odstawiamy na kilka godzin aby mięso nabrało smaku i aromatu.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, mięso obtaczamy lekko w mące i podsmażamy z obu stron na rumiano - przekładamy do rondla zalewamy mlekiem kokosowym, śmietaną i wywarem - gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje - doprawić pasta curry oraz solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Smacznego