Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
- 400 g marchewki
- 400 g cukinii
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g śmietany 30%
- 100 ml oleju Kujawski z czosnkiem
- 40 g miodu
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 korzeń imbiru (ok. 5 cm)
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekany czosnek, cebulę, imbir i chilli. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki mięso z kurczaka i lekko podsmażamy. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (na dno wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy na 45 min. do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Pomidory drobno kroimy i wraz z sokiem wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Dorzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do ugotowanej marchwi. Siekamy kolendrę i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 5 min.
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i bez przykrycia ponownie wkładamy do piekarnika na 5 min. Podajemy z sosem, ryżem ugotowanym na sypko, pokrojoną limonką i papryczką chilli.
Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com