Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym

Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym

 

 Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka bez kości
  • 400 g marchewki
  • 400 g cukinii
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 40 g miodu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 korzeń imbiru (ok. 5 cm)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekany czosnek, cebulę, imbir i chilli. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki mięso z kurczaka i lekko podsmażamy. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (na dno wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy na 45 min. do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pomidory drobno kroimy i wraz z sokiem wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Dorzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do ugotowanej marchwi. Siekamy kolendrę i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 5 min.

Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i bez przykrycia ponownie wkładamy do piekarnika na 5 min. Podajemy z sosem, ryżem ugotowanym na sypko, pokrojoną limonką i papryczką chilli.

 

 

Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

 

 

 

Kategorie przepisów