Curry z kurczaka na ostro
pierś kurczaka - podwójna, pokrojona w kostkę
olej do smażenia
łyżeczka nasion kminu rzymskiego - może być ewentualnie mielony
pół łyżeczki nasion kolendry, można je rozgnieść
1/4 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masala
2 liście limonki kafir
mała, ostra czerwona papryczka, bez nasion (ja dałam pół, ale można podkręcić smak i ostrość)
2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 duża, żółta posiekana cebula
mały kawałek imbiru - starty na tarce
450 g dojrzałych pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)
sól do smaku
ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam posiekaną drobno papryczkę, czosnek, imbir i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Dusiłam około 15-20 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał. Następnie dodałam kurczaka, pokrojonego w spore kawałki i podsmażonego na patelni na oleju. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam całość około 30 minut.