Curry z dorsza
Ekspresowe curry z dorsza - przepis pochodzi z tej strony.
Składniki :
- filet z dorsza ( bez skóry ) - użyłam dwóch małych filetów
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula- posiekana
- 1 ząbek czosnku- posiekany
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 200 ml warzywnego bulionu [ użyłam rosołku z kostki ]
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez ok.5 minut, aż zmiękną.
Dodać pastę curry i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pomidory z puszki i bulion - zagotować. Dodać filety pocięte na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Moje uwagi : bałam się, że curry wyjdzie zbyt ostre i użyłam tylko 1 łyżki pasty curry - okazało się jednak, że to za mało - wolałabym bardziej pikantną wersję. Czosnku też dodałabym więcej, bo jego smak jest ledwo wyczuwalny. Jak dla mnie curry jest mało słone - (myślałam, że słony bulion wystarczy- ale to za mało). Czyli podsumowując - więcej soli, czosnku i pasty curry - i będzie OK :)