Curry z bakłażanem i papryką

Curry z bakłażanem i papryką
Zdjęcie - Curry z bakłażanem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna akcja wspólnego gotowania, tym razem inspirowana wpisem z bloga Wallflower Girl. To aromatyczne, pachnące curry danie to indyjska wersja znanego i powszechnie lubianego ratatouille. Ze względu na krótki czas duszenia, bakłażana najlepiej obrać ze skóry lub smażyć/dusić nieco dłużej. W takim przypadku paprykę możemy dodać nieco później jeśli chcemy aby była chrupiąca. Osobiście preferuję podanie warzyw w towarzystwie chrupiącej bagietki ale danie to sprawdzi się również z ryżem lub makaronem. Same warzywa to spora porcja dla czterech osób.

  • 1 cebula
  • 2 bakłażany
  • 3 czerwone papryki
  • 8 pomidorów malinowych (lub 2 puszki pomidorów)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • natka pietruszki
  • oliwa, sól, pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzej 6 łyżek oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną paprykę a następnie bakłażana, również pokrojonego w kostkę. Dodajemy czosnek i przyprawy i obsmażamy często mieszając około 5 minut.


Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone drobno pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 10-15 minut. W razie potrzeby możemy dodać wody jeśli soku z pomidorów będzie zbyt mało.


Serwujemy posypane świeżą natką pietruszki z dodatkiem białego pieczywa (bagietka lub chlebek naan).


Zdjęcie - Curry z bakłażanem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

We wspólnym gotowaniu udział wzieli: Marta, Maggie, Siankoo, Panna Mawinna oraz Bartoldzik.


Kategorie przepisów