Curry z bakłażanem i papryką

Zdjęcie - Curry z bakłażanem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna akcja wspólnego gotowania, tym razem inspirowana wpisem z bloga Wallflower Girl. To aromatyczne, pachnące curry danie to indyjska wersja znanego i powszechnie lubianego ratatouille. Ze względu na krótki czas duszenia, bakłażana najlepiej obrać ze skóry lub smażyć/dusić nieco dłużej. W takim przypadku paprykę możemy dodać nieco później jeśli chcemy aby była chrupiąca. Osobiście preferuję podanie warzyw w towarzystwie chrupiącej bagietki ale danie to sprawdzi się również z ryżem lub makaronem. Same warzywa to spora porcja dla czterech osób.

  • 1 cebula
  • 2 bakłażany
  • 3 czerwone papryki
  • 8 pomidorów malinowych (lub 2 puszki pomidorów)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • natka pietruszki
  • oliwa, sól, pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzej 6 łyżek oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną paprykę a następnie bakłażana, również pokrojonego w kostkę. Dodajemy czosnek i przyprawy i obsmażamy często mieszając około 5 minut.


Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone drobno pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 10-15 minut. W razie potrzeby możemy dodać wody jeśli soku z pomidorów będzie zbyt mało.


Serwujemy posypane świeżą natką pietruszki z dodatkiem białego pieczywa (bagietka lub chlebek naan).


Zdjęcie - Curry z bakłażanem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

We wspólnym gotowaniu udział wzieli: Marta, Maggie, Siankoo, Panna Mawinna oraz Bartoldzik.


Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Aloo gobi z młodymi ziemniakami
3

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square