CUPCAKES (vs muffins)
Przyznam niechlubnie, że zawsze myślałam, że cupcakes to to samo co muffiny. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Muffinki są ciężkie, bułeczkowe, przygotowywanie ich polega na niedbałym zamieszaniu składników. Natomiast cupcakes to lekkie, słodkie babeczki o delikatnej konsystencji, koniecznie ucierane, pieczone w papilotkach, pięknie ozdobione pokrywą masy cukrowej lub serowej, tak aby przypominały „wróżkowe babeczki” . Muffinki lubię w wersji wytrawnej ponieważ rzeczywiście przypominają mi bułeczki natomiast cupcake z tego przepisu, są wspaniałe. Delikatne jak chmurka idealnie słodkie, o zupełnie alternatywnej konsystencji, która jest wyczuwalna już przy nakładaniu ciasta do papilotek. Bardzo polecam ten przepis również osobom, które nie przepadają za muf finkami bo różnica jest znaczna a naprawdę warto ich spróbować, i bardzo ciężko się od nich oderwać.
Ilość: 12-14sztuk
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 25min
SKŁADNIKI:
babeczki (z przepisu M. Stewart):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 80g masła, w temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru kryształu w tym cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego/ kefiru
- 3 łyżki groszków czekoladowych do zapiekania ( można pominąć)
Składniki na krem:
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1,5-2 łyżki cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Piekarnik nagrzewamy do 175st.
2. Masło ucieramy z cukrem.
3. Gdy powstanie lekka jasna masa dodajemy jajka i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe i chwilkę miksujemy.
4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie do muf finek (papilotki muszą znajdować się w formie muffinkowej ponieważ w przeciwnym razie rozleją wam się na dno piekarnika) Nakładamy ciasta do ¾ wysokości papilotki.
5. Pieczemy 17-20minut.
6. Następnie gdy babeczki ostygną ozdabiamy je masą za pomocą szprycy i obsypujemybakaliami lub posypką cukrową
Smacznego!