Cukiniowy urodzaj i wytrawne crumble

Cukiniowy urodzaj i wytrawne crumble

Zdjęcie - Cukiniowy urodzaj i wytrawne crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ostatnim czasie w mojej kuchni goszcza cukinie. Pierwszy raz to warzywo tak bardzo zdominowalo moje gotowanie, ze juz zabraklo mi przeppisow do wyprobowania. Wszystko za sprawa urodzaju na dzialce moich Rodzicow.
Gdy na wiosne Mama posiala cukinie cieszylam sie jak dziecko. Myslalam, ze w koncu bede miala jej pod dostatkiem i to z wlasnego ogrodu. Nie sadzilam wtedy, ze ten dostatek bedzie tak doslowny.
Za kazdym razem gdy zjawiamy sie na dzialce i sprawdzamy cukiniowe plony trudno nam uwierzyc, ze tyle tego jest. One niemal rosna w oczach. Ostatni okaz byl tak wielki, ze nie miescil sie do dosc sporej torby. Zapewne przeoczylismy ja poprzednim razem i stad takie jej rozmiary. Ja osobiscie lubie gdy cukinia nie jest zbyt duza, ale w tej sytuacji czy duza czy mala i tak laduje w mojej kuchni. Nasze cukiniowe plony dobrze tez poznaly wszystkie kolezanki Mamy, bo i One sa hojnie obdarowywane po kazdej naszej wizycie na dzialce.
Z racji tego urodzaju dzis musial pojawic sie przepis cukiniowy. Wypatrzylam go w mojej ulubionej francuskiej gazecie Maxi cuisine, z ktorej juz nie raz prezentowalam tu przepisy. Mam wiec nadzieje, ze i Wam przypadnie do gustu moja propozycja.

Zdjęcie - Cukiniowy urodzaj i wytrawne crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Crumble z cukini

skladniki:
700g cukini
150g serka kremowego naturalnego
1 cebula
2 szczypty kuminu
2 galazki miety
1 lyzka tymianku
sol, pieprz
80g maki pszennej razowej
100g masla
40g zmielonych orzechow laskowych
oliwa z oliwek

wykonanie:
Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy pokrojona w talarki cukinie oraz tymianek i kumin. Wszysko dusimy okolo 10 minut. Nastepnie dodajemy posiekana miete i serek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.
Wszystko przekladamy do naczynia do zapiekania.
Z maki, zmielonych orzechow i masla zagniatamy kruszonke. Mozemy ja doprawic delikatnie pieprzem.
Gotowa kruszonke rozsypujemy na cukini.
Calosc zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez okolo 20 minut.
Smacznego.

Uwagi: Moim zdaniem kruszonki bylo zbyt wiele co mnie osobiscie denerwowalo. W oryginalnym przepisie bylo wiecej maki w kruszonce, ja zmniejszylam jej ilosc, ale i tak jak dla mnie kruszonki bylo za duzo i byla zapychajaca. Cala potrawa zas byla pyszna.
Zamiast zwyklego kremowego serka mozna uzyc serka koziego.

zrodlo: Maxi cuisine N°59 2010

Kategorie przepisów