Cukinia waniliowa (słodko-kwaśna)

Cukinia waniliowa (słodko-kwaśna)

Zdjęcie - CUKINIA WANILIOWA (słodko-kwaśna)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Doskonała cukinia jako deser lub do sałatek pychotka , z moich letnich zbiorów...

 

5 kg CUKINII

1,5 kg CUKRU

5 ŁYŻECZEK KWASKU CYTRYNOWEGO

SKÓRKA Z DWÓCH CYTRYN

2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO

1 ŁYZKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO


Zagotować wodę z cukrami i skórkami z cytryn(pokroić na paski) lekko przestudzić i dodać kwasek do smaku tak by woda była słodko kwaśna. Cukinię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu jeśli jest młodą wystarczy umyć i obciąć przód i ogonek, następnie pokroić ją w dużą kostkę . Do zimnego syropu wrzucić cukinię dodać aromat i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. W kolejnym dniu odlać syrop do miski a cukinie poukładać w słoiczkach i do każdego słoika wkładamy po plasterku cytryny- zalać syropem zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyjąć gorące na ręcznik i przykryć nim również tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostały sok można wlać do słoiczków i również za pasteryzować.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów