Cukinia waniliowa (słodko-kwaśna)
Doskonała cukinia jako deser lub do sałatek pychotka , z moich letnich zbiorów...
5 kg CUKINII
1,5 kg CUKRU
5 ŁYŻECZEK KWASKU CYTRYNOWEGO
SKÓRKA Z DWÓCH CYTRYN
2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
1 ŁYZKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO
Zagotować wodę z cukrami i skórkami z cytryn(pokroić na paski) lekko przestudzić i dodać kwasek do smaku tak by woda była słodko kwaśna. Cukinię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu jeśli jest młodą wystarczy umyć i obciąć przód i ogonek, następnie pokroić ją w dużą kostkę . Do zimnego syropu wrzucić cukinię dodać aromat i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. W kolejnym dniu odlać syrop do miski a cukinie poukładać w słoiczkach i do każdego słoika wkładamy po plasterku cytryny- zalać syropem zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyjąć gorące na ręcznik i przykryć nim również tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostały sok można wlać do słoiczków i również za pasteryzować.
Smacznego