Cukinia w syropie

Cukinia w syropie
Z racji na mnogość cukinii w tym sezonie postanowiłam wypróbować jakieś z niej przetwory. Wybór padł na przepis znaleziony w Przyjaciółce, nr 18/3255.
Cukiniowe kulki (składniki na dwa słoiki 04l każdy)
  • 1kg miąższu cukinii
  • 500ml wody
  • 400g cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • kilki ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Zdjęcie - cukinia w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cukinie wydrążyć w kuleczki albo pokroić w równą kostkę - oczywiście czystego miąższu bez pestek. Przelać kulki wrzątkiem a następnie zimną wodą, odsączyć na sitku. Zagotować 500ml wody z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Do wyparzonych słoików włożyć po kawałku kory cynamonu, po kilka goździków oraz kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, dopełnić kulkami cukinii i zalać syropem. Słoiki zamknąć i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Kategorie przepisów