Cukinia panierowana z parmezanem

Cukinia panierowana z  parmezanem

Już jestem z powrotem w domu - wrażeniami z podróży na pewno się podzielę na blogu podróżniczym. Jeżeli chodzi o kwestie kulinarne, to w drodze powrotnej odwiedziliśmy rodzinę mojego męża mieszkającą na wsi i było to dla nas bardzo miłe przeżycie - wspaniałe, wiejskie jajka; świeżo wędzony boczek i szynka; kiełbasa i kaszanka własnego wyrobu, a także samodzielnie wyhodowane, pyszne warzywa. Oczywiście "mieszczuchów", czyli nas, nie wypuszczono bez odpowiedniego zaopatrzenia :) Od kilku dni zmagałam się więc z przetworzeniem tego, co przywieźliśmy. Zgodziłam się przyjąć cukinię - myślałam o jednej lub dwóch, a tymczasem dostaliśmy 12 ogromnych cukinii :) Część zjedliśmy, ale resztę musiałam przerobić, co przysporzyło mi mnóstwo pracy, ale za to jak wspaniale prezentuje się teraz moja spiżarnia! Szkoda, że ta gałąź rodziny mieszka aż 500 km od nas...

Zanim jednak zacznę prezentować przetwory, a także inne przepisy, których nagromadziło się całe mnóstwo, zamieszczę bardzo prosty przepis na panierowaną cukinię. Widziałam taką cukinię na kilku blogach ostatnio. Przygotowując ją, znalazłam w lodówce pół opakowania tartego parmezanu, który w przypływie natchnienia dodałam do panierki, i cukinia otrzymała bardzo interesujący, nowy smak.

Składniki:

1 duża cukinia lub 2 małe

2 jajka

3 łyżki oliwy

szklanka bułki tartej

płaska łyżka soli

100 g tartego parmezanu

oliwa do smażenia

Cukinię pokrój w plastry grubości około 1 cm. Jajka wymieszaj z oliwą (dodatek oliwy do panierki sprawia, że panierka lepiej przylega). Bułkę tartą wymieszaj z solą i parmezanem. Plastry cukinii maczaj w jajku i obtaczaj w tartej bułce, smaż na gorącej oliwie na złoty kolor.

Zdjęcie - Cukinia panierowana z  parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów