Cukinia nadziewana

Cukinia nadziewana

Szybka kolacja z resztek ;-)

Składniki dla 2 osób: Zdjęcie - Cukinia nadziewana    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 3 cukinie,
- ok 1/2 paczki kiełków fasoli mung,
- ok 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
- kawałek papryki (użyłam mrożoną żółtą i pomarańczową),
- kawałek brokuła,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na ok 150 stopni. Wydrążamy cukinę tak by pozostały nienaruszone ścianki. Miąższ drobno kroimy, mieszamy z kaszą, kiełkami, pokrojoną drobno papryką, małymi różyczkami brokuła. Przyprawiamy do smaku, farsz wkładamy ostrożnie do cukini ułożonych na blasze (posmarowanej delikatnie olejem).
Zdjęcie - Cukinia nadziewana    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy do miękkości cukini (ok 30 - 45 minut, trzeba sprawdzać), można na początku przykryć cukinie folią aluminiową żeby się nie spiekły.
Bardzo dobre na lekką kolację. Smakują wspaniale same, ale również z keczupem czy sosem czosnkowym :-)

Zdjęcie - Cukinia nadziewana    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów