Cukinia musztardowa

Cukinia musztardowa

Zdjęcie - CUKINIA MUSZTARDOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Cukinia w musztardzie zimą jak znalazł jest pyszna żeby tylko zimy doczekała w piwnicy hm...



5 kg CUKINII

3 SZKLANKI OCTU

200 g MUSZTARDY MIODOWEJ

1 SZKLANKA CUKRU

2 ŁYŻKI MIODU

1,5 l WODY

1 ŁYŻKA SOLI

GORCZYCA

ZIELE ANGIELSKIE

PIEPRZ KOLOROWY W ZIARNACH


Do garnuszka wlać wodę z solą i cukrem zagotować, dodać musztardę oraz miód i ocet - wymieszać. Zalewa ta ma być słodko kwaśna z mocnym smakiem musztardy. Wystudzić, w międzyczasie przygotować cukinię - umyć ją oczyścić z miękkiego miąższu i twardej skóry jeżeli taka jest i pokroić w grube paski wielkości małego ogórka. Cukinię ta poukładać w wyprażonych słoikach dodać po łyżeczce gorczycy na słoik , po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu. Zalać zimną zalewą musztardową zakręci słoiki i pasteryzować ok 15-20 minut w garnku z wodą od zagotowania. Po czym wyjąć i przełożyć na ręcznik odwracając do góry dnem - tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - CUKINIA MUSZTARDOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CUKINIA MUSZTARDOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów