Cukinia musztardowa
Cukinia w musztardzie zimą jak znalazł jest pyszna żeby tylko zimy doczekała w piwnicy hm...
5 kg CUKINII
3 SZKLANKI OCTU
200 g MUSZTARDY MIODOWEJ
1 SZKLANKA CUKRU
2 ŁYŻKI MIODU
1,5 l WODY
1 ŁYŻKA SOLI
GORCZYCA
ZIELE ANGIELSKIE
PIEPRZ KOLOROWY W ZIARNACH
Do garnuszka wlać wodę z solą i cukrem zagotować, dodać musztardę oraz miód i ocet - wymieszać. Zalewa ta ma być słodko kwaśna z mocnym smakiem musztardy. Wystudzić, w międzyczasie przygotować cukinię - umyć ją oczyścić z miękkiego miąższu i twardej skóry jeżeli taka jest i pokroić w grube paski wielkości małego ogórka. Cukinię ta poukładać w wyprażonych słoikach dodać po łyżeczce gorczycy na słoik , po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu. Zalać zimną zalewą musztardową zakręci słoiki i pasteryzować ok 15-20 minut w garnku z wodą od zagotowania. Po czym wyjąć i przełożyć na ręcznik odwracając do góry dnem - tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego