Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Zdjęcie - Cukinia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienne danie z sezonowych warzyw. Cukinia faszerowana nadzieniem przygotowanym z tuńczyka, ryżu, papryki i oliwek w sosie pomidorowym. Całość zapieczona z niewielką ilością parmezanu. Lekkie, a jednocześnie syte danie, idealne na obiad lub ciepłą kolację.

SKŁADNIKI:
1 duża cukinia
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 szklana gęstego sosu pomidorowego lub puszka pomidorów
1 czerwona mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka ugotowanego ryżu
kilkanaście zielonych oliwek z papryką
starty parmezan
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia

Cukinię przekrój wzdłuż, lekko posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Podpieczoną cukinię wyjmij z piekarnika i łyżeczką wydrąż miąższ ze środka zostawiając min. 0,5 cm od skóry. Miąższ cukinii pokrój na małe kawałki.
Cebulkę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kawałki papryki, cukinię i chwilę podsmaż.
Tuńczyka odcedź z sosu i dodaj na patelnie. Przesmaż przez parę minut, następnie wlej sos pomidorowy.
Wszystko delikatnie wymieszaj i duś na średnim ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, oliwki przekrojone na pół i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku, solą ziołową, pieprzem, ostrą papryką, oregano i bazylią.
Podpieczone cukinie włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.
Przygotowanym farszem napełnij wydrążone cukinie, posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut – widelcem sprawdź czy cukinia jest miękka.
Podawaj natychmiast.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów