Cukinia ananasowa
Bardzo smaczna cukinia w smaku przypominająca ananasy dodaję ją często do deserów lub zjadam po prostu ze słoiczka.
3 kg CUKINII
3/4 kg CUKRU
1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO
1 PUSZKA ANANASA 3 ŁYŻECZKI KWASKU CYTRYNOWEGO
ok 2,5 liry WODY
Cukinię oczyścić z miękkiego miąższu i obrać jeśli jest młoda nie trzeba tego robić. Zagotować wodę z cukrem sokiem z ananasa i kwaskiem- przestudzić i dodać ekstrakt waniliowy lub ewentualnie c. waniliowy. Cukinię pokroić w grubą kostkę i wrzucić do zimnej wody można dodać skórkę z cytryny i moczyć 12 godzin. Po tym czasie cukinię przełożyć do słoików i zalać syropem zakręcić słoiki i gotować 20 minut – wyjąć słoiki i przykryć ręcznikami – zastawić tak do całkowitego wystygnięcia.