Cukier waniliowy

Cukier waniliowy
Cukier waniliowy w mojej kuchn znika błyskawicznie, jednak nie do końca satysfakcjonował mnie jego smak i zapach, a używanie do wszystkiego lasek waniliowych jest zbyt ekstrawaganckie;), stąd też, powstał cukier waniliowy wlaśnej roboty.




Zdjęcie - Cukier waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 1 kg cukru waniliowego:

  • 1 kg drobnego cukru do wypieków
  • 5 lasek wanilii
  • duży słój


Sposób wykonania:
  • przesypać cukier do słoja
  • każdą laskę wanilii rozciąć i ostrym nożykiem wydrążyć, wybrać ziarenka - czarne, pięknie pachnące malutkie kuleczki
  • wrzucić do słoja razem z pozostałymi już po wyłuskaniu łupinami
  • dokładnie wymieszać, zamknąć, co 2-3 dni przez 2 tygodnie zagłądać i ponownie wymieszać - przemieszać
  • po tym okresie, cukier jest gotowy - pachnie tak pięknie, że już nie wrócicie do kupnego
  • używamy oczywiście bez łupin, ja je zostawiam do samego końca, nadają dodatkowo aromatu i są zbyt cenne, żeby je odrazu wyrzucić.

Zdjęcie - Cukier waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cukier waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cukier waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zauważyłam, że odkąd używam swojej roboty cukru waniliowego - placuszki, racuchy, naleśniki - nie przypalają mi się, jakby w tym kupnym był jakiś składnik, który wcześniej to powodował.

Kategorie przepisów