Crumble z rabarbarem
Zupełnie nie wiem czemu, ale nie posadziliśmy w tym roku rabarbaru w ogrodzie. Trzeba to będzie nadrobić w roku przyszłym, bo niedopatrzenie jest potężne.
Póki co musimy więc zadowolić się tym kupowanym na rynku, bo na prawdziwe owoce trzeba jeszcze niestety poczekać. Zresztą nie ma czego żałować, bo w owocowym smaku rabarbarowi niektóre owoce nie dorównują. Ja przynajmniej lubię bardzo... W tym wydaniu jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut pracy i pół godziny w piecu. My crumble przygotowujemy (niezależnie od owoców jakie do niego dodajemy) zawsze po prostu w żeliwnej patelni. To najwygodniejsze rozwiązanie, bo owoców po przesmażeniu nie trzeba nigdzie przekładać. Wystarczy posypać kruszonką i wstawić do pieca, a potem można wyjadać łyżką bezpośrednio z patelni...
Potrzebne będzie:
- 600 rabarbaru
- 100 gr cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
- 80 masła
- 100 gr mąki
- 40 gr płatków owsianych błyskawicznych
- 20 gr cukru pudru
- skórka z pomarańczy jednej
Rabarbar obieramy i kroimy, wykładamy na patelnię razem z cukrem, sokiem z pomarańczy i łyżeczką masła, następnie smażymy przez około 8 minut. Kiedy rabarbar się przesmaża wsypujemy do misy mąkę, płatki owsiane, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Mieszamy i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszamy ponownie dłońmi, krusząc między palcami oblepione składnikami sypkimi masło, tak żeby powstały grudki, którymi posypujemy przesmażony rabarbar. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, dopóki ciasto się nie zezłoci a soki z rabarbaru nie będą bomblować.
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga
Rhubarb crumble
You will need:
- 600 grams rhubarb
- 100 gr natural cane sugar
- 1 tablespoon orange juice
- 1 teaspoon butter
- 80 grams cold butter, chopped
- 100gr flour
- 40 grams rolled oats
- 20 grams powder sugar
- 1 orange zest
Text: Aga