Crumble z rabarbarem
Szybki deser w sam raz na srodek tygodnia gdy ma sie ochote na cos pysznego, a czasu malo.
Crumble to owoce pod kruszonka, zapieczone i podawane z bita smietana lub lodami. Pychota. Kombinacja owocow moze byc dowolna, ja korzystam z sezonowego rabarbaru.
skladniki:
150 g maki
60 g platkow owsianych
80g zimnego masla
50 g cukru pudru
cynamon
Owoce:
500 g rabarbaru
120 g cukru
cukier waniliowy
wykonanie:
Wszystkie skladniki kruszonki laczymy razem i wyrabiamy "ciasto".
Rabarbar obieramy i kroimy na kawalki. Na patelni robimy karmel z cukru, wrzucamy przygotowany wczesniej rabarbar i cukier waniliowy. Chwile mieszamy. Przekladamy do foremek wysmarowanych maslem, posypujemy kruszonka.
Pieczemy okolo 20 minut w temperaturze 180°C
Podajemy z lodami waniliowymi, bita smietama lub creme-fraiche.
smacznego!
Crumble to owoce pod kruszonka, zapieczone i podawane z bita smietana lub lodami. Pychota. Kombinacja owocow moze byc dowolna, ja korzystam z sezonowego rabarbaru.
skladniki:
150 g maki
60 g platkow owsianych
80g zimnego masla
50 g cukru pudru
cynamon
Owoce:
500 g rabarbaru
120 g cukru
cukier waniliowy
wykonanie:
Wszystkie skladniki kruszonki laczymy razem i wyrabiamy "ciasto".
Rabarbar obieramy i kroimy na kawalki. Na patelni robimy karmel z cukru, wrzucamy przygotowany wczesniej rabarbar i cukier waniliowy. Chwile mieszamy. Przekladamy do foremek wysmarowanych maslem, posypujemy kruszonka.
Pieczemy okolo 20 minut w temperaturze 180°C
Podajemy z lodami waniliowymi, bita smietama lub creme-fraiche.
smacznego!