Crumble z jeżynami (MM)
Od dłuższego czasu staram się odżywiać według zasad metody Montignaca. Nie zawsze mi to wychodzi, nie zawsze mam czas czy warunki na przygotowanie ulubionych potraw. Poza tym, często trzeba wypróbować czy upiekło się dobry "normalny" sernik czy ciasto ;p Najbardziej lubię wypieki z mąki pełnoziarnistej, czego dowodem są przepisy na różne naleśniki czy muffiny. Dziś przyszła kolej na crumble, które robiłam już wiele razy (z jabłkami, śliwkami, brzoskwiniami), ale pierwszy raz z jeżynami. Pasują tu idealnie, gdyż nie zawsze się zerwie takie mega słodkie i mięciutkie, a po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach. Dla kontrastu, żeby nie było za słodko, polecam zajadać crumble z gęstym, naturalnym serkiem homogenizowanym.Polecam każdemu użycie jeżyn do przygotowania crumble, nie tylko w takiej wersji.
Składniki:
- ok 250 g jeżyn
- 100 g chudego twarogu
- ok 100 gr maki pp
- 3 łyżeczki fruktozy + 1 łyżeczka fruktozy
- 3 białka (jeśli ktoś chce, może dać 4)
- 1 łyżeczka cynamonu