Crostini z kurkami i serem

Crostini z kurkami i serem

Crostini czyli mini grzanki pochodzące z kuchni włoskiej. Można je robić praktycznie z dowolnym topem i zawsze są pyszne. Warto przygotowując tą przekąskę wykorzystać resztki różnych produktów jakie mamy w lodówce. U mnie akurat była resztka kurek, która na obiad by już nie wystarczyła, a przecież zmarnować ich nie można. Do tego odnalazłam pół serka camembert i pół mozzarelli. Do tego już tylko trochę przypraw, odrobina zielonej pietruszki na wierzch i miałam syty i smaczny podwieczorek. Polecam! Inspirację zaczerpnęłam od dziewczyn z Burczy mi w brzuchu :)

 Zdjęcie - Crostini z kurkami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 bagietka lub ciabatta
  • 2-3 garści kurek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • ½ krążka camemberta
  • ½ kulki mozzarelli (lub tylko jeden, bardziej lubiany, ser w całości)
  • oliwa
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i dodać kurki. Smażyć kilka minut, aż woda z kurek odparuje. Sery pokroić w plasterki, bagietkę na małe kromki. Układać bagietkę na blaszce, smarować każdą kromkę oliwą i kłaść po plastrze wybranego sera. Na wierzch każdej grzaneczki położyć łyżkę kurek i wstawić do piekarnika na ok. 8 minut, Az pieczywo się przypiecze, a ser rozpuści. W tym czasie posiekać natkę pietruszki. Podawać udekorowane pietruszką.

Smacznego!

Zdjęcie - Crostini z kurkami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Crostini z kurkami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów