Crostini z kurkami i serem
Crostini czyli mini grzanki pochodzące z kuchni włoskiej. Można je robić praktycznie z dowolnym topem i zawsze są pyszne. Warto przygotowując tą przekąskę wykorzystać resztki różnych produktów jakie mamy w lodówce. U mnie akurat była resztka kurek, która na obiad by już nie wystarczyła, a przecież zmarnować ich nie można. Do tego odnalazłam pół serka camembert i pół mozzarelli. Do tego już tylko trochę przypraw, odrobina zielonej pietruszki na wierzch i miałam syty i smaczny podwieczorek. Polecam! Inspirację zaczerpnęłam od dziewczyn z Burczy mi w brzuchu :)
Składniki:
- 1 bagietka lub ciabatta
- 2-3 garści kurek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- ½ krążka camemberta
- ½ kulki mozzarelli (lub tylko jeden, bardziej lubiany, ser w całości)
- oliwa
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurki dokładnie oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i dodać kurki. Smażyć kilka minut, aż woda z kurek odparuje. Sery pokroić w plasterki, bagietkę na małe kromki. Układać bagietkę na blaszce, smarować każdą kromkę oliwą i kłaść po plastrze wybranego sera. Na wierzch każdej grzaneczki położyć łyżkę kurek i wstawić do piekarnika na ok. 8 minut, Az pieczywo się przypiecze, a ser rozpuści. W tym czasie posiekać natkę pietruszki. Podawać udekorowane pietruszką.
Smacznego!