Cranberry Noel

Cranberry Noel

Smaczne maślane ciasteczka z migdałami i żurawinowymi drobinkami. Od dawna miałam na nie ochotę. W końcu udało mi się wypróbować przepis, który dawno temu znalazłam u Bei. Nie wyglądają tak kolorowo, jak w oryginale, ponieważ pistacje zastąpiłam migdałami. Na szczęście nie wpłynęło to na smak ciasteczek :)

 

Zdjęcie - Cranberry Noel  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 30 g posiekanych pistacji [ u mnie posiekane migdały ]

 

Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier puder, sól i mleko - utrzeć do białości. Dodać pistacje/migdały i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie równe części, z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm, każdy z nich zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 20-30 minut.

Po wyjęciu z zamrażalnika wałeczki pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.10-12 minut.

Po upieczeniu ciasteczka ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pudełku.

 

Zdjęcie - Cranberry Noel  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów