Coq au vin

Coq au vin
Zdjęcie - Coq au vin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak w czerwonym wytrawnym winie, klasyka kuchni francuskiej. Smak dania w dużej mierze zależny od rodzaju użytego wina. Najczęściej spotykane wersje oparte są o bordeaux, pinot noir. Teoretycznie mięso powinno być z koguta ale to produkt raczej ciężko osiągalny w naszym kraju.

  • 2 udka kurczaka
  • butelka wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 200g boczku wędzonego
  • 200g pieczarek
  • 100g masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • świeży rozmaryn, 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Kurczaka zalać winem i odstawić do lodówki na min 5 godzin a najlepiej na noc. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia boczku, podsmażyć posiekaną cebulę i następnie pieczarki pokrojone w plastry, dodać do boczku. Kurczaka wyjąć z marynaty i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać masło, smażyć do zrumienienia.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać bulion, wino z marynaty oraz rozmaryn i liście laurowe. Przykryć i wstawić do pieca nagrzanego 180 stopni na około 90 minut. Wyjąc kurczaka wraz z warzywami i odstawić przykryte folią aluminiową do stygnącego piekarnika, w międzyczasie na płycie podgrzewać sos z pieczenia aż zredukuje się o połowę, dodać 2 łyżki masła. Kurczaka wyłożyć na talerz i podlać sosem. Podawać z ziemniakami (np z przepisu na sposób pierwszy tutaj)

(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów