Čočková polévka s párkiem

Čočková polévka s  párkiem

Czyli zupa soczewicowa z parówką.W Czechach dodaje się do niej mocno przyprawione  párky , które różną się od "naszych" parówek zarówno smakiem jak i strukturą.

Pierwszy raz jadłam zupę soczewicową ze śmietaną, musztardą i curry. Ale spodobały mi sie to połączenie... dzięki niemu zupa jest kwaskowa i z charakterystycznym posmakiem dla potraw z curry. Oczywiście dodatek curry nie jest konieczny, kto nie lubi tej przyprawy może  z niej zrezygnować. Dodam jeszcze, że zupa najlepiej smakuje po kulkunastu minutach po ugotowaniu, jeśli zrobi sie w tym czasie zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i ew. doprawić. Pycha!

Zdjęcie - Čočková polévka s  párkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Galeria potraw/

Čočková polévka s párkiem

Składniki:

  • 2 -3 marchewki
  • 1 -2 pory
  • 2 parówki (lub więcej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 lyżka (lub więcej) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka (lub więcej) śmietany
  • 200 400g soczewicy zielonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyzeczka curry (opcjonalnie)
  • 1/2 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyzeczka (lub więcej) musztardy
  • posiekana natka

 

Marchew i por kroimy dowolnie. Topimy masło, wrzucamy por i marchew,  dodajemy szczyptę soli, curry, paprykę, podsmażamy prawie do miękkości. Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy soczewica będzie prawie miękka, solimy i dodajemy warzywa. Dodajemy tyle wody, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, śmietanę i musztardę oraz sól, pieprz i ew. paprykę jesli chcemy. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy pokrojone na plasterki parówki, również dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę tak, aby nam smakowała i jeszcze chwilę gotujemy. Na talerzach posypujemy posiakana natką pietruszki. Podajemy z chlebem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów