Čočková polévka s párkiem
Czyli zupa soczewicowa z parówką.W Czechach dodaje się do niej mocno przyprawione párky , które różną się od "naszych" parówek zarówno smakiem jak i strukturą.
Pierwszy raz jadłam zupę soczewicową ze śmietaną, musztardą i curry. Ale spodobały mi sie to połączenie... dzięki niemu zupa jest kwaskowa i z charakterystycznym posmakiem dla potraw z curry. Oczywiście dodatek curry nie jest konieczny, kto nie lubi tej przyprawy może z niej zrezygnować. Dodam jeszcze, że zupa najlepiej smakuje po kulkunastu minutach po ugotowaniu, jeśli zrobi sie w tym czasie zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i ew. doprawić. Pycha!
Čočková polévka s párkiem
Składniki:
- 2 -3 marchewki
- 1 -2 pory
- 2 parówki (lub więcej)
- 1 łyżka masła
- 1 lyżka (lub więcej) koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka (lub więcej) śmietany
- 200 400g soczewicy zielonej
- sól
- pieprz
- 1 łyzeczka curry (opcjonalnie)
- 1/2 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyzeczka (lub więcej) musztardy
- posiekana natka
Marchew i por kroimy dowolnie. Topimy masło, wrzucamy por i marchew, dodajemy szczyptę soli, curry, paprykę, podsmażamy prawie do miękkości. Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy soczewica będzie prawie miękka, solimy i dodajemy warzywa. Dodajemy tyle wody, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, śmietanę i musztardę oraz sól, pieprz i ew. paprykę jesli chcemy. Na niewielkiej ilości masła podsmażamy pokrojone na plasterki parówki, również dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę tak, aby nam smakowała i jeszcze chwilę gotujemy. Na talerzach posypujemy posiakana natką pietruszki. Podajemy z chlebem.
Smacznego!