Co można zrobić z mussli?

Co można zrobić z mussli?

Zdjęcie - Co można zrobić z mussli? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od czasu do czasu robię sobie zapas mussli na śniadanie. Po pierwsze, to miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie, a po drugie, zauważyłam, że gdy przez co najmniej tydzień jem więcej błonnika niż zwykle, mój brzuch robi się bardziej płaski. I ta zaleta mussli baaardzo mi się podoba :) Ze względu na siedzący tryb życia i mało ruchu podczas zimy, takie „kuracje” będę teraz aplikować sobie częściej. Miseczka pysznego, lekkiego mussli daje mi energię na dobrych kilka godzin!
Bardzo mi się spodobało określenie Doroty Wellman na zapas mussli w dużym hermetycznym pojemniku - nazwała to paszą :))) Zdaje się, że mamy takie samo poczucie humoru, bo słówko to weszło na stałe do naszego domowego gastronomicznego słowniczka.
W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego mussli wraz ze sposobem przygotowania do konsumpcji. Trochę oczywiście pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu.
A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” dzień w dzień, upiekłam miękkie, lekko słodkie ciastka w magdalenkowych foremkach. Jedno lub dwa takie ciastka popite kawą, to coś, dla czego warto rano wstać :)

Mieszanka mussli:
z danych składników otrzymujemy 1100 g mussli.

400 g płatków owsianych
400 g płatków jęczmiennych
3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych)
2 garście posiekanych suszonych moreli
2 garście rodzynek
1 garść pestek dyni
1 garść pestek słonecznika

Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika.

Śniadanie:
Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć i zostawić w temp. pokojowej do rana. Rano dosypać 1 łyżeczkę drobnych otrębów, dorzucić banana lub jabłko i 1-2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego. I gotowe! Zaznaczam, że są to moje proporcje. Być może 4 łyżki mussli to dla Was za dużo, lub wolicie zalać płatki wodą, a nie mlekiem. Wszystko jest dozwolone, grunt aby smakowało i wprawiło w dobry humor od samego rana :)

Zdjęcie - Co można zrobić z mussli? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka mussli udające magdalenki
około 18 szt

1 szkl. mussli
160 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego)
90 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach



Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić.
W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać rozbełtane widelcem jajka i wymieszać. Całość wlać do miski z mieszanką mussli, dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Gęstą masę kłaść łyżką we wgłębienia formy do mini magdalenek wypełniając każde wgłębienie po brzegi. Można również tradycyjną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką ciastka grubości 1 cm w odległości 2 cm od siebie. Każde ciastko, to 1-1,5 łyżki surowej masy. Piec 15 min.

Zdjęcie - Co można zrobić z mussli? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów