Clafoutis z truskawkami
Smaczny i niezwykle łatwy do zrobienia letni deser z owocami / w wersji tradycyjnej z czereśniami lub wiśniami /.Świeże owoce zapieczone pod warstwą ciasta naleśnikoiwego ........to deser, który zawsze się udaje i nie należy zrażać się ,że coś wyszło nie tak i wygląda zakalcowato...tak ma właśnie być....a smakuje jak pudding...
Składniki: /4 porcje/
- 3 jajka
- 100g mąki pszennej
- ok.50g cukru
- aromat waniliowy/do smaku/
- 100ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- truskawki/najlepiej drobne/
- masło do posmarowania foremki
Wykonanie: -Jajka ubić z cukrem i aromatem dodać szczyptę soli. - Wsypać stopniowo mąkę ,a następnie śmietanę i mleko.
-Truskawki umyć / można obrać/ i osuszyć. - Foremki żaroodporne wysmarować masłem. - Ułożyć truskawki /u mnie z szypułkami i odciętymi końcówkami ,ale mogą być również obrane/ i zalać ciastem. -Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 180C. -Podawać letnie / zimne też mi smakuje/ posypane cukrem pudrem / lub jak u mnie z musem truskawkowym.