Ciemne ciasto babci Olgi

Ciemne ciasto babci Olgi
Zdjęcie - Ciemne ciasto babci Olgi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciemne ciasto babci Olgi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • MASA NA CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cynamonu
  • kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 7 dużych jabłek
  • MASA NA KREM
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
Przygotowanie

Jabłka pokroić w plastry, obrać, zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę. Po godzinie dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Piec ok 40 min.

MASA NA KREM:

Wszystko rozpuścić bez mleka i zagotować. Do gorącej polewy dodać mleko i wylać na zimne ciasto.


Na wierzch dać polewę czekoladową.



Polecam wszystkim smakoszom. Sprawdzony przepis, który moja babcia stosowała jeszcze w czasach mojego dzieciństwa!

Kategorie przepisów