Cielęcina w sosie marsala
Marsala to najbardziej znane wino sycylijskie. W kolorze jest bursztynowe, ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. W wersji słodkiej używa się go często do przygotowania kremu zabaglione, natomiast w wersji wytrawnej czy półwytrawnej może być używane do mięs. Ja kupiłam butelkę półwytrawnej marsali i postanowiłam przygotować danie, które najbardziej kojarzyło mi się z tym winem, czyli cielęcinę w sosie marsala. W różnych książkach i na stronach internetowych możecie znaleźć rozmaite wersje tego przepisu - z cebulą, pieczarkami lub śmietaną. Ja zdecydowałam się na wersję najprostszą, wg książki "Kuchnia śródziemnomorska".
Składniki:
0,5 kg cielęciny
sól, pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
3 łyżki klarowanego masła
4 łyżki wywaru warzywnego lub bulionu
100 ml wina marsala
Cielęcinę podziel na niewielkie eskalopki, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, strząśnij nadmiar. Na patelni rozpuść masło, smaż mięso na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu. Na patelnię wlej wywar i zagotuj mieszając. Następnie dolej wino, zmniejsz ogień i poczekaj, aż sos trochę odparuje. Przełóż cielęcinę na patelnię i podgrzewaj razem z sosem przez około 2 minuty.