Cielaczek
Jest to ciasto podobne do Isaury, którą kiedyś piekłam i która w ogóle mi nie smakowała. Cielaczek jest jednak dużo smaczniejszy, spód jest mocno czekoladowy, a masa serowa doskonale z nim kontrastuje. Przepis dostałam od znajomej.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru (dałam mniej)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
Masa serowa:
50 dag zmielonego twarogu
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki cukru
Składniki ciasta zmiksuj, dodając je w podanej kolejności, następnie wylej na blachę. Ser zmiksuj z resztą składników - powinien być dość rzadki, tak, aby lał się z łyżki, więc jeżeli wychodzi gęsty, można rozrzedzić go odrobiną mleka. Łyżką nakładaj kleksy z twarogu na czekoladowy spód. Ciasto piecz przez 50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu, można polać je czekoladą lub polukrować.