Cielaczek

Cielaczek

Jest to ciasto podobne do Isaury, którą kiedyś piekłam i która w ogóle mi nie smakowała. Cielaczek jest jednak dużo smaczniejszy, spód jest mocno czekoladowy, a masa serowa doskonale z nim kontrastuje. Przepis dostałam od znajomej.

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru (dałam mniej)

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

3/4 szklanki oleju

Masa serowa:

50 dag zmielonego twarogu

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki cukru

Składniki ciasta zmiksuj, dodając je w podanej kolejności, następnie wylej na blachę. Ser zmiksuj z resztą składników - powinien być dość rzadki, tak, aby lał się z łyżki, więc jeżeli wychodzi gęsty, można rozrzedzić go odrobiną mleka. Łyżką nakładaj kleksy z twarogu na czekoladowy spód. Ciasto piecz przez 50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu, można polać je czekoladą lub polukrować.

Zdjęcie - Cielaczek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów