Ciasto żurawinowo-orzechowe

Ciasto  żurawinowo-orzechowe
Zdjęcie - Ciasto  żurawinowo-orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok 300 g świeżej żurawiny

garść lub dwie posiekanych orzechów pekan (mogą być też włoskie)

150 g miękkiego masła

120 g cukru

4 jajka

4 łyżki mleka

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

gruby cukier trzcinowy do posypania

Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę - masło musi być naprawdę miękkie. Dodałam po kolei jajka i mleko - cały czas miksując. Na koniec dodałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam żurawinę i posiekane orzechy. Posypałam grubym cukrem trzcinowym.

Ciasto piekłam około 65 minut w 175 stopniach C.

Pyszne, proste ciasto. Słodkie i kwaśne i chrupiące od orzechów.

Kategorie przepisów