Ciasto żurawinowo-orzechowe
ok 300 g świeżej żurawiny
garść lub dwie posiekanych orzechów pekan (mogą być też włoskie)
150 g miękkiego masła
120 g cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
gruby cukier trzcinowy do posypania
Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę - masło musi być naprawdę miękkie. Dodałam po kolei jajka i mleko - cały czas miksując. Na koniec dodałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam żurawinę i posiekane orzechy. Posypałam grubym cukrem trzcinowym.
Ciasto piekłam około 65 minut w 175 stopniach C.
Pyszne, proste ciasto. Słodkie i kwaśne i chrupiące od orzechów.