Ciasto żurawinowo-jabłkowe

To wariacja wczorajszego ciasta jabłkowo-jagodowego.
Ta kombinacja przyszła mi do głowy po drodze do pracy.

Proste, szybkie, smaczne -  naprawdę smaczne :-).

Zdjęcie - Ciasto  żurawinowo-jabłkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g mąki pszennej

100 g cukru

2 jajka

100 ml oleju - słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2-3 jabłka pokrojone w kostkę, posypane cynamonem oraz suszone żurawiny

cukier puder do posypania ciasta

(można dodać skórki startej z pomarańczy - ciasto nabierze charakteru wigilijnego)

Jajka zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam do okrągłej formy ( cm) wyłożonej papierem pergaminowym. To forma do tarty ale o wysokich brzegach. Żurawinę powciskałam w ciasto a jabłka ułożyłam na wierzchu.

Piekłam 50-60 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.

Przestudzone można posypać cukrem pudrem ale nie trzeba i tak szybko znika :-)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy