Ciasto żurawinowo-cytrynowe

Ciasto  żurawinowo-cytrynowe
Zdjęcie - Ciasto  żurawinowo-cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

40 ml soku z cytryny

1 łyżeczka brandy - użyłam whisky

60 g suszonej żurawiny

230 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

115 g miękkiego masła

300 g cukru

3 duże jajka

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

120 ml naturalnego jogurtu

W niewielkim garnuszku zagotowałam sok z cytryny i brandy z żurawiną. Odstawiłam do przestygnięcia. Przecedziłam owoce - muszą przeschnąć - płyn trzeba zachować.

Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę. Masło musi być w temperaturze pokojowej - miękkie. Dodałam skórkę pomarańczową, ekstrakt i po kolei jajka. Następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą - na przemian z jogurtem. Na koniec dodałam odsączone żurawiny.

Ciasto wylałam do natłuszczonej formy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około godziny - jest gotowe, kiedy wetknięte w nie patyczek wyjdzie suchy.

Po upieczeniu trzeba je odstawić i przestudzić. Jeszcze letnie wyjąć z formy, odwrócić i posmarować płynem pozostałym z gotowania żurawin (ja nie posmarowałam). Zupełnie przestudzone ciasto polałam lukrem - z cukru pudru i soku z pomarańczy ale niezbyt grubo.

Przepis znaleziony w sieci.

Kategorie przepisów